Molenheim

Waar mensen helemaal voor uit Japan komen, daar wonen onze bewoners naast. Het gaat hier over de molens van Kinderdijk, die we vanuit Molenheim kunnen zien. Op mooie zomeravonden wordt er regelmatig een rondje langs de molens gelopen.
 
Wie vanaf de dijk richting Molenheim rijdt, kan goed zien dat het huis naast de kerk van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland staat. Het is voor de bewoners fijn om naast de kerk te wonen: catechisaties, kerkdiensten, club etc. zijn altijd dichtbij. Ook het nieuwe dagactiviteitencentrum Wilgenheim is in de buurt; veel bewoners gaan hier op de fiets naar toe. Een gezond en prachtig ritje door de weilanden met uitzicht op de molens. De supermarkt en andere winkels bevinden zich ook op fietsafstand.

Locatie

Molenheim bestaat uit twee geschakelde woningen. Er wonen momenteel veertien bewoners in drie groepen: de Ooievaar, de Zwaluw en de Specht. Op de Specht wonen 4 bewoners die wat zelfstandiger wonen. De groepsleiding is altijd in de buurt, maar niet altijd op de Specht aanwezig.
Alle woonruimtes beschikken over een eigen keukentje. Het ruikt heerlijk op Molenheim als er samen met de groepsleiding wordt gekookt.
 
Doordat veel bewoners in het weekend naar huis of naar familie gaan, wonen de bewoners van Molenheim in één groep. Het is een vrij jonge groep bewoners die actief is en veel dingen wil ondernemen.
Het is prettig wonen op Molenheim: ruime slaapkamers voor de bewoners en drie gezellige woonkamers. De bewoners richten zelf, met behulp van hun familie, hun kamer in en maken er zo hun eigen plek van. Naast een bed is er ruimte voor een bureau, fauteuil of bankje, een kast, een tafeltje en een wastafel. Geen van de slaapkamers op Molenheim is hetzelfde. Veel bewoners vinden het ook fijn om op hun kamer te ‘rommelen’ of om er visite te ontvangen. Sommigen hebben een eigen koffiezetapparaat op hun kamer.

Actieve bewoners

Rondom Molenheim heerst altijd bedrijvigheid. Naast Molenheim is een groot plein waar op mooie zomeravonden regelmatig een balletje wordt getrapt, gefietst wordt of andere activiteiten worden gedaan. Ook vinden bewoners het fijn om te helpen met klusjes in en rond de woning.
Overdag gaan de bewoners naar het werk of naar dagactiviteitencentrum Wilgenheim. ’s Avonds komen er geregeld vrijwilligers een spelletje doen of gaan ze naar een gastgezin. Als er doordeweeks een kerkdienst is in de kerk naast Molenheim, gaan de bewoners hier ook naartoe. Verder draaien zij mee in het corveerooster: was opvouwen, kastjes schoonmaken, vaatwasser in-/uitruimen en tafeldekken. In de wintermaanden is er één keer in de maand op maandagvond ‘Avondschool’. Vrijwilligers komen naar Molenheim of het naastgelegen Polderheim en ondernemen met de bewoners verschillende dingen, zoals: het leren van de Engelse taal, het maken van een mooi knutselwerkje, borduren of orgel spelen.
 
Soms vinden de bewoners het ook weleens lekker om een avondje te ‘niksen’…
Het jaarlijkse hoogtepunt is de bewonersvakantie: een midweekje met elkaar weg. Samen genieten van de mooie natuur en de activiteiten. Op zaterdagavond wordt weleens een mooi concert in de buurt bezocht.

Soms vinden de bewoners het ook weleens lekker om een avondje te ‘niksen’…

‘s Zondags gaan de bewoners met de groepsleiding naar de kerk. We lezen gezamenlijk een verhaal uit de kerkgeschiedenis en een eenvoudige uitleg van de catechismus die ’s avonds in de kerk behandeld wordt. ’s Avonds, na kerktijd, zingen we met elkaar psalmen en praten we na over de preek. Enkele bewoners van Molenheim kunnen orgelspelen.

Medewerkers en vrijwilligers

De medewerkers vormen een hecht team om de zorg en begeleiding zo goed mogelijk te verlenen. We luisteren naar de wensen van de bewoners en bieden hen de veiligheid en duidelijkheid die ze nodig hebben. De betrokkenheid van vrijwilligers is groot. Voor Polderheim (de buren) en Molenheim samen, zijn 70 vrijwilligers actief. Te denken valt aan: huishoudelijk vrijwilligers, chauffeurvrijwilligers, avondschoolvrijwilligers, klusjesmannen en vrijwilligers die individueel iets met bewoners gaan doen (bijvoorbeeld wandelen of zwemmen).

Hartverwarmend is de betrokkenheid vanuit de buurt en de kerkelijke gemeente.

Identiteit speelt een belangrijke rol in de begeleiding op Molenheim. In gesprekjes met bewoners zijn er vaak momenten dat het over identiteit gaat. Ook is er na elke avondmaaltijd een avondsluiting. Hierin wordt, volgens een Adullam-breed Bijbelrooster, een gedeelte van Gods Woord gelezen en er wordt hierover een gesprek gevoerd. Ook worden dan twee psalmen gezongen. Er zijn er onder de Molenheim-bewoners, die belijdenis hebben gedaan. In overleg met de kerkenraad is ook hierin begeleiding mogelijk.

Logeren

Er is op Molenheim een kamer beschikbaar voor logeeropvang. Bij logeeropvang biedt Adullam zorg voor mensen met een verstandelijke beperking die begeleiding nodig hebben. Dit om het netwerk van deze groep te kunnen ontlasten en tevens de stap naar plaatsing binnen een woonvoorziening te verkleinen.

Ambulante begeleiding

Vanuit Molenheim bieden wij begeleiding aan zelfstandig wonende zorgvragers. Bij deze vorm van begeleiding kunnen wij deze zorgvragers een aantal uren per week individuele begeleiding aanbieden bij het zelfstandig functioneren in de eigen woonomgeving.
Adres en contactgegevens:
Wilt u uw kind/familielid aanmelden? Lees ook de pagina op deze website over wonen. Voor verdere informatie over deze locatie kunt u contact opnemen met mw. M. (Marijke) Hoogendijk, locatieleider.

Woonvoorziening Molenheim
Ds. B. Toesplein 7-9
2953 XW Alblasserdam
T 088 238 60 00
mhoogendijk@adullamzorg.nl
 
Bel Molenheim
088 238 60 00

Om u beter van dienst te zijn, maakt adullamzorg.nl gebruik van cookies » Meer informatie