Kinderboerderij Samenzóo

Bij een bezoek aan kinderboerderij Samenzóo kom je oog in oog te staan met zoogdieren van groot tot klein, van 800 kg tot 15 gram. Dit zijn onder andere de Galloways (runderen), Ouessant-schapen, wallaby’s, konijnen en dwerghamsters.

Ook zie je gekko’s (een soort hagedis uit Azië) en hebben we een bijenhotel waar de rosse metselbij woont. Je merkt het al, dit is geen gewone kinderboerderij; we hebben hier allerlei exotische dieren. Kom snel de speurtocht volgen over de kronkelpaadjes of kies voor de rondleiding over de Keutelroute.
 
Kinderboerderij Samenzóo te Staphorst is een nuttige werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is een dependance van DAC Horstheim, eveneens te Staphorst.

Doel van de kinderboerderij

Dagelijks worden de dieren verzorgd en zijn de deelnemers heel trots op wat ze allemaal kunnen! Graag vertellen ze iets over dit mooie werk aan bezoekers. Deze kinderboerderij heeft een dubbele functie: naast werk en begeleiding is er een educatief en maatschappelijk doel. Kinderen, gezinnen, schoolgroepen en peutergroepjes zijn hartelijk welkom!
De educatieve functie is belangrijk; het accent ligt op huisdieren, exotische diersoorten, natuur en leren. Het hoofddoel van de kinderboerderij is de integratie van mensen met een verstandelijke beperking te bevorderen. Hiermee is Samenzóo een ontmoetingsplaats voor vrijwilligers uit de buurt, scholen, gezinnen en ouderen. Een project door én voor de buurt en wijde omgeving.

De houten brug bij de hoofdentree symboliseert Samenzóo als ‘brug’ tussen mensen met een beperking en de samenleving.

Veel afwisseling

De dertien deelnemers vinden het leuk om dieren te verzorgen en in de natuur te werken. Op Samenzóo is geen dag hetzelfde; de dieren zorgen zelf voor veel afwisseling en er gebeurt altijd wel wat. Ondanks de variatie die er is, zijn er ook elke dag vaste werkzaamheden, die de deelnemers structuur bieden. We geven dieren eten en drinkwater, maken de hokken schoon en vegen de paden. Ook knutselen we rondom het jaarthema en werken we in de siertuin. Als er bezoek komt, vertellen we de mensen over de dieren. Het bouwen van hokken en hekwerken doen we zelf.

De deelnemers zijn gewoon trots op hun kinderboerderij! 

Dagelijks beginnen wij met de dagopening. We lezen dan uit de Bijbel, bidden en zingen enkele psalmen. Omdat wij dicht op de natuur zitten, betrekken we vaak de schepping hierin. Bovendien spelen dieren en planten een belangrijke rol in de Bijbel; symbolisch of realistisch. Hierna gaan we in twee groepen aan het werk. De ene groep houdt zich wat meer bezig met lopend onderhoud en bouw, de andere groep iets meer met de dierenverzorging. Koffiedrinken en lunchen doen we gezamenlijk. Aan het einde van de dag sluiten we de dag ook weer gezamenlijk af.

Medewerkers en vrijwilligers

Onze medewerkers bieden vraaggerichte zorg in een aangepast tempo. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn met een vertraagd tempo uitgevoerd. De medewerkers vullen elkaar bijzonder goed aan qua inzicht, gaven en professionaliteit. Naast begeleidingsaspecten is de één op het gebied van dierenverzorging een expert, de ander wat betreft bouw en weer een ander op het gebied van kinderen en sociale aspecten.

Het is een open en ontspannen gebeuren.

Omwonenden vanuit Staphorst-Noord zijn betrokken en geïnteresseerd; de buren verzorgen de dieren in de weekenden en vakanties. Ook zijn veel vrijwilligers heel betrokken. Met name in de opbouwfase is veel werk verzet. Vier enthousiaste vrijwilligers verzorgen de dieren op zaterdag en zondag. Ook op de zaterdagmiddag is Samenzóo open. Een aantal vrijwilligers houden dan toezicht op mensen en dieren. Dat is nodig, omdat een aantal dieren niet gevoederd mag worden.

Plan uw (bedrijfs)uitje naar Samenzóo

Op het recent opgeknapte terras kunt u even helemaal ontspannen. Naast de dierenweiden bedienen we de bezoekers met een kopje koffie, thee of een ijsje. In het practicumlokaal kan een kinder(verjaardags)feestje of andere bijeenkomst georganiseerd worden. U kunt hier beschikken over een computer met digibord. Neem gerust contact op met één van de medewerkers van Samenzóo om met uw bedrijf een bezoekje te brengen. Bel naar Janneke, Arjan of Dick, tel. 0522 46 52 43 of stuur een e-mail naar: ddenbesten@adullamzorg.nl. We spreken dan samen af of u voor een actief óf ontspannen bezoek komt.

Meer informatie

Samenzóo beschikt over een eigen website: www.kinderboerderijstaphorst.nl. Hierop vindt u informatie over de openingstijden, het jaarthema en andere wetenswaardigheden. Ook vindt u er de mogelijkheid om donateur te worden van deze kinderboerderij. Wilt u hieraan blijvend uw bijdrage leveren? Meldt u dan nú aan als donateur van Samenzó.
Adres en contactgegevens:
Projecten die de maatschappelijke participatie bevorderen, fungeren als dependances van de dagactiviteitencentra. Zo is kinderboerderij Samenzóo een dependance van DAC Horstheim. Voor verdere informatie over deze locatie kunt u contact opnemen met C.F.C. (Heleen) Wisse, locatiemanager.

Dependance kinderboerderij Samenzóo
Admiraal W.G. van Nesstraat 8a
7951 AC Staphorst
T 088 238 56 80
cfcwisse@adullamzorg.nl

Plan hier uw route
Bel Kinderboerderij Samenzóo
088 238 56 80

Om u beter van dienst te zijn, maakt adullamzorg.nl gebruik van cookies » Meer informatie