“Nu bijt ik me vast in de zorg voor cliënten met een beperking” 
Als klinisch prothesen-technicus heeft Martin Wisse een mooie praktijk waarin hij mondprotheses, oftewel kunstgebitten, verzorgt. Zinvol werk, want zonder tanden ben je nergens. Maar toch. Martin mist iets. “Je ziet je cliënten een aantal keer en dan is het weer klaar. Het is allemaal kortdurend. Ik merkte dat ik langdurige zorg miste in mijn werk,” vertelt Martin, teamleider op Beekheim, Waterlelie en Dotterbloem.
“Ik ging echt wel met plezier naar mijn werk, absoluut. Maar de zorg voor een ander, er zijn voor iemand, wat ik graag doe, dat vond ik onvoldoende in mijn vorige baan als tandtechnicus.” “Ik had vrij veel ouderen als cliënt en ook een aantal mensen met een beperking. Daar heb ik een klik mee. Ik dacht, de doelgroep van beperkte mensen op leeftijd ligt mij denk ik goed. Ik ga toch eens nadenken over de gehandicaptenzorg en een dag meelopen bij Adullam,” vertelt Martin.

Solide organisatie
Martin heeft geen behoefte om mee te kijken in een seculiere organisatie. Daar kan hij zijn werk niet naar eer en geweten doen vindt hij. Het moet wel een identiteitsgebonden instelling zijn. Martin kent Adullam, zijn vrouw werkt er al ruim 15 jaar. Hij weet dat Adullam een goede werkgever is. De stap naar een nieuwe baan is zijns inziens dus niet zo groot. Zo gedacht en overwogen loopt Martin een dienst mee. Dat bevalt zo goed, dat hij serieuzer na gaat denken om te stoppen als tandtechnicus. Het zou een financiële stap terug betekenen, dat wel. “Maar ja, is geld alles in het leven? Ik zag hoeveel je van bewoners terug krijgt. Als je dit doet vanuit je hart, dan ontvang je zoveel liefde, zoveel waardering, ja, dat vond ik zwaarder wegen dan een goed betaalde baan waar ik mijn ei toch niet meer helemaal in kwijt kon.”

Bijhouden en slagen
Martin solliciteert bij Adullam en wordt aangenomen. Hij moet natuurlijk wel weer de studieboeken in. “Dat was lang geleden. Maar als je gedisciplineerd bent en je hebt aan het einde van elke module alles af, dan is het goed te doen. Dat is het belangrijkst.” Inmiddels heeft Martin zijn diploma behaald van de tweejarige opleiding Social Work in de Zorg – Associate Degree, een opleiding die breed begint en eindigt met een verdieping in specifieke thema’s in de gehandicaptenzorg. Inmiddels werkt Martin in april 2022 al weer twee jaar bij Adullam. Zijn werk geeft hem veel meer bevrediging dan zijn vorige baan. “Mijn werk is betekenisvoller. Het is zo mooi om er te zijn voor iemand, te helpen en dingen over te nemen als het niet gaat.” “Ik wist dat ik bewoners zou begeleiden bij het uit bed komen, aan het einde van de dag weer naar bed zou brengen en alles wat er tussen ligt. Toch heb je van te voren geen haarscherp beeld van hoe dat precies in z’n werk gaat. In de praktijk valt het me alles mee. Je hebt echt een bijzondere rol, voor sommige bewoners zelfs als een vader.”
 
Inlevingsvermogen
“Je moet denk ik wel gevoel hebben voor deze doelgroep, je kunnen inleven in hen. Maar als je eerlijk en onvoorwaardelijk bent en je houdt woord, dan kun je zonder ervaring een heel eind komen. De collega’s om mij heen staan open voor mijn vragen. En dat moet ook wel, want je werkt niet als solist maar binnen een team. Ik ben ontzettend goed begeleid de afgelopen twee jaren. Mijn eerste maand was een complete inwerkdienst, een hele maand!” “Ik heb meegelopen met een teamleider die met zwangerschapsverlof zou gaan. De bedoeling was dat ik haar daarna waar zou nemen. Zo’n rol zag ik in de toekomst nog wel weggelegd voor mij. Inmiddels is mijn functie gewijzigd in teamleider. Ik vind dit ontzettend leuk en Adullam biedt haar werknemers alle ruimte om te verder te komen. Ze stimuleren het zelfs.” “Persoonlijke groei past binnen de visie van het ASBM-model dat leidend is in de zorg voor de cliënten. Hierin wordt de ontwikkeling van bewoners gestimuleerd en als dat niet mogelijk is, gestreefd om hun niveau vast te houden. Dat vind ik een goede methodiek die voortkomt uit een mooie, identiteitsgebonden missie en passend bij een professionele organisatie zoals ik Adullam zie. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: ‘Kom eens ervaren hoe het is. Loop een dag mee, dan weet je zoveel meer! Adullam is een gedegen organisatie met een behoorlijke bekendheid en een uitstekende reputatie die ze in de laatste veertig jaren heeft opgebouwd.”

“Adullam biedt betekenisvol werk. Als je aan het eind van de dag kunt terugkijken op een goeie dag met bewoners waarin zij hun tijd zinvol kunnen besteden, je hen hebt mogen begeleiden in alles wat ze nodig hebben en een bewoner heeft zelf ook een goed gevoel over de dag, dat is voor mij betekenisvol werk."
Wil je ook werken bij Adullam? Wil jij een rol spelen in de verzorging en begeleiding van mensen met een beperking? Heb jij aandacht voor de mogelijkheden en het ontplooien van talenten van je medemens? Vind je het belangrijk om identiteitsgebonden zorg te verlenen? Bekijk onze vacatures