“Je bent nooit te oud om te leren. Ik begon toen ik 50 was.”
Als je het hebt over een begeleider in hart en nieren van mensen met een beperking, dan moet je Marry Wijnbergen-van Lagen hebben. Als kind zei ze al tegen haar moeder dat ze later met deze mensen wilde werken. De praktijk verloopt anders, maar haar liefde voor de gehandicaptenzorg is ze nooit kwijtgeraakt. Op 50-jarige leeftijd stapt ze over uit de horeca en gaat ze de opleiding Gehandicaptenzorg - niveau 3 doen die ze na twee jaar en drie maanden afrondt. Nu is ze bevoegd begeleider op Beekheim in Barneveld. Haar tweede gezin, zegt ze zelf.

En daar haalt ze haar hart op aan het begeleiden van cliënten. Ze kan hier al haar liefde kwijt. En krijgt dat ook terug van bewoners. Marry: “Ik vind het ontzettend mooi om van betekenis te zijn voor iemand. Om iets toe te voegen aan het leven van een ander. De mensen zijn zo afhankelijk van je, moet je eens indenken dat je zelf zo bent. Dan heb je ook de liefde van anderen nodig.”
 
Leer de ander kennen
En of het zwaar werk is? “Het valt me niet echt zwaar. Nu scheelt het dat wij geen zeer complexe gedragsproblematiek hebben op de groep, dat lijkt mij wel moeilijk. Maar je moet deze bewoners leren kennen. Ja natuurlijk, ze worden wel eens boos. Maar als je hen goed kent, dan kun je die boosheid vaak voorkomen.”
 
Levensverrijkend
Als moeder van een gezin en iemand met ruim 50 jaar levenservaring, heeft ze ontzettend veel aan de opleiding gehad. “Het heeft mijn persoonlijkheid veranderd, werkelijk. Ik had dit veel eerder moeten doen, ik zou toch anders in het leven hebben gestaan. Voorheen was ik onzeker, ik gaf mijn grenzen niet aan, ik dacht dat ik altijd voor iedereen klaar moest staan en ik was een zwart-wit denker. Toen ging ik de opleiding doen en dan word je gedwongen om dingen te onderzoeken. Dan leer je waarom dingen zo zijn en dan ontdek je soms dat je het zelf niet bij het rechte eind hebt. Zoals over reanimatie. Altijd doen, zei ik vroeger. Ik wist niet beter en had me er nooit in verdiept. Maar er zitten wel meer kanten aan. Ik heb geleerd om breder te kijken.”
 
Persoonlijkheidsvorming
“Tijdens de opleiding leer je reflecteren. Oh, wat had ik daar een hekel aan. Ik vond het onzin, ik was het niet gewend en ik vond het jammer van mijn tijd. Maar ook hier heb ik geleerd dat het begeleiden van mensen met een beperking tweeledig is. Mijn gedrag is van invloed op dat van de ander. Dus moet je ook oog kunnen hebben voor je eigen gedrag en bereid zijn om naar je eigen rol te kijken. Open te staan voor feedback van anderen en gewillig zijn om te veranderen.”
 
Bouwen aan band
“Het begeleiden van gehandicapten is een vak, maar je kunt het leren. Door de opleiding ben ik echt een ander mens geworden. En nu? Nu mag ik dagelijks cliënten uit bed halen, verzorgen en ‘s avonds weer naar bed brengen. Ik geniet van elk moment met hen. Meer nog dan toen ik op ‘werken’, dagbesteding,  werkte. Dat vond ik ook mooi werk, maar ik vond dat ik een minder sterke band met de cliënten kon opbouwen omdat ze maar een deel van de dag aanwezig zijn. Daarom wil ik ook als begeleider werkzaam blijven en heb ik geen ambities voor evb (eerstverantwoordelijk begeleider)-schap of een leidinggevende functie. Dat brengt ook kantoorwerk met zich mee en ik heb echt een hekel aan computerwerk. Laat mij maar op de groep.”
 
Professionele begeleiding van overstappers
“Pas heb ik iemand nog aangeraden om ook de opleiding te gaan doen voor gehandicaptenzorg. Ik zag hoe zij met deelnemers omging en ik dacht, jij hebt het in je. Ik zou het zeker doen. Er staat hier een professioneel team voor je klaar om je te begeleiden als je overstapt, opnieuw de zorg in gaatof zij-instroomt. Per regio is er een praktijkopleider – dit aantal is uitgebreid - zodat lerenden nog beter begeleid kunnen worden. Op dit punt staat Adullam goed bekend. Als je Adullam op je cv hebt staan, dan kun je denk ik bijna overal wel werken. Maar dat ben ik niet van plan hoor,” lacht ze.

“Mijn keus voor Adullam was een gerichte keus. Ik kreeg ook snel reactie toen ik solliciteerde en ik werd ontzettend warm ontvangen. Hier kan ik wat betekenen voor anderen. Je bent nooit te oud om te leren. Ik heb meer inzicht in mijzelf en in mijn medemens gekregen. Betekenisvol!''
 
Wil je ook werken bij Adullam? Wil jij een rol spelen in de verzorging en begeleiding van mensen met een beperking? Heb jij aandacht voor de mogelijkheden en het ontplooien van talenten van je medemens? Vind je het belangrijk om identiteitsgebonden zorg te verlenen? Bekijk onze vacatures