“Ik had niet gedacht dat ik zoveel voldoening uit dit werk zou halen”

Hij werkte als timmerman op de grote bouw in Amsterdam, maakte hotelkamers tiptop in orde voor toeristen en bemant sinds september 2020 het VIC Workhome, een van de meest intensieve afdelingen van Adullam. Leonard Dekker, zij-instromer en heeft de opleiding Gehandicaptenzorg aan het Hoornbeeck College in Amersfoort inmiddels afgerond. Deze opleiding is speciaal opgezet voor mensen met werkervaring.

Vanwaar die switch? “Ik was niet gericht op zoek. Maar ik ervaarde wel dat mijn werk materialistisch was en individueel. Toen viel mijn oog op het verhaal van een timmerman die koos voor Adullam Samenzoo. Ik las over hoe hij met de deelnemers omging en dacht: “Wat leuk!” Toen ben ik bij Adullam gaan praten en heb ik de weloverwogen keus gemaakt om over te stappen,” vertelt Leonard.

Erop uit
“Dit werk geeft mij meer voldoening dan ik van te voren had durven denken. Ik mag dagelijks cliënten begeleiden en als ze spanning ervaren proberen deze om te buigen zodat ze toch een fijne dag hebben. Het geeft mij met name veel voldoening wanneer zij zoveel mogelijk aan het dagelijks leven kunnen deelnemen. Zo zijn er bewoners die steeds meer aan kunnen en dat nu samen met de begeleiders buiten het terrein werken, wat eerst niet kon. Ook gaan ze met de begeleiding op de koffie bij hun ouders wat niet vanzelfsprekend was. Ze maken een mooie groei door!”

Kennis toepassen
“Ik pas de kennis toe die ik leer tijdens de opleiding. We gebruiken verschillende methodieken, het ASBM-model komt ook regelmatig aan de orde. De kracht van dit model is dat je kijkt naar de individuele behoeftes van de cliënt. Wanneer je die in beeld hebt, dan heb je al de helft met ze gewonnen. En je moet stevig en zelfverzekerd in je schoenen staan voor deze intensieve bewoners. Ze voelen haarfijn aan of je bang bent of niet. Juist door altijd de rust te bewaren en niet voor ze weg te lopen, lukt het me vaak om hen weer tot kalmte te brengen.

Win-win
Een praktijkopdracht werd een win-win situatie voor zowel Adullam als Leonard. “Een cliënte schreeuwde zo veel tijdens het meeluisteren van de kerkdienst, dat niemand meer behoorlijk kon luisteren. “Door in te spelen op wat zij nodig heeft, namelijk rust, kunnen wij nu de dienst volgen terwijl zij in een rustige hoek vanuit een zitzak de dienst beluistert.” “Ik heb geleerd dat mijn gedrag van invloed is op de cliënten. Ik moest leren te reflecteren, dat was ik op de bouw niet gewend. Door ook goed naar jezelf te kijken word je een betere begeleider. Je moet hier alles uit jezelf halen. Je hebt geen gereedschapskist.

Samen sterk
Wat Leonard pittig vond was om weer te gaan leren naast een baan. “Maar Adullam denkt hier heel oplossingsgericht met je mee. Alle lof voor het hechte team dat mij begeleidt, ze staan me in alles terzijde. Zowel de praktijkopleider, de werkbegeleider, de teamleider als de studieloopbaanbegeleider bij het Hoornbeeck. Ik denk dat ik nu overal kan werken als ik Adullam op mijn cv heb staan. Ze hebben het vak op orde, de begeleiding is uitstekend, er zijn veel leermogelijkheden en er is ruimte om je ambities te volgen. Ik zou iedereen aanraden om betekenisvol werk te doen. Als je vanuit je werk naastenliefde mag uitoefenen, zoals er staat beschreven in Filippenzen 2:4, dat is mooi en dankbaar werk."

Wil je ook werken bij Adullam? Wil jij een rol spelen in de verzorging en begeleiding van mensen met een beperking? Heb jij aandacht voor de mogelijkheden en het ontplooien van talenten van je medemens? Vind je het belangrijk om identiteitsgebonden zorg te verlenen? Bekijk onze vacatures