“Van uitzendkracht naar vaste dienst verrijkt mijn werk”

Janneke Verhoeve-Janszen werkt sinds 2017 als uitzendkracht via Sorgh bij Adullam Maasheim. Na een aantal jaar plezierig werk hoort ze dat vaste krachten de plaats zullen gaan innemen van uitzendkrachten. “Opeens werd het een reële mogelijkheid dat ik niet meer op de groep Rivierkade zou werken. Tenzij ik op het aanbod in zou gaan om in vaste dienst te komen. Toen wist ik, ik wil hier niet meer weg,” vertelt Janneke Verhoeve. Een vast dienstverband zou Janneke ook meer vastigheid geven. Dat vindt ze op dat moment een fijne bijkomstigheid. Janneke: “Ik merkte dat ik een band met de bewoners had opgebouwd. Ja, ook met de collega’s. Het voelde eigenlijk al lang alsof ik in vaste dienst was, zo vertrouwd. Ik genoot altijd van zo mijn werk,” benadrukt ze. “De zorg ligt bij Adullam op een kwalitatief hoog niveau. Het is een professionele organisatie. Het proces van mijn indiensttreding bijvoorbeeld verliep ook zo snel en soepel. Dat is goed geregeld.”

Meer voordelen van een vaste baan
En dus is Janneke per 1 april 2022 in vaste dienst. Van te voren verwachtte ze niet dat er werkinhoudelijk veel zou veranderen. Maar toch verrijkt een vast contract haar werk wel. “Ik neem nu deel aan teamvergaderingen, dat hoefde ik als uitzendkracht niet. Hierdoor ben ik meer betrokken bij de zorg voor de cliënten en hoef ik niet telkens bijgepraat te worden. Dat werkt fijner en voor de cliënten is het ook beter." “Ook vroeg mijn teamleider of ik mee wil helpen om de woonkamer op te knappen. Creatieve dingen liggen me, dus dat was koren op mijn molen! Dat soort projecten vraag je natuurlijk niet aan een uitzendkracht. Per saldo heeft mijn werk meer diepte gekregen.”

Vergelijk met seculiere instellingen
Janneke heeft ervaring sinds 2016 als uitzendkracht. Vanuit die hoedanigheid kijkt ze achter de schermen bij verschillende instellingen voor gehandicaptenzorg. Als geen ander kan zij de vergelijking maken tussen seculiere zorg en identiteitsgebonden zorg. “Wat ik heel goed vind aan Adullam is, dat de bewoners op nummer 1 staan. Dat is duidelijk merkbaar. Op andere instellingen heb ik wel gezien dat collega’s het onderling erg gezellig hadden, maar dat dat soms ook ten koste ging van de aandacht voor bewoners. Dat zal hier niet zo snel gebeuren. Of dat de medewerkers veel op hun telefoon bezig waren en hun aandacht verslapte voor de groep. Dan escaleerden dingen ook wel eens. Dan dacht ik: ‘Tja..geen wonder… Je moet er wel voor de bewoners zijn!”

Interesse
Janneke heeft ook ervaring in de ouderenzorg. “Ouderzorg vind ik ook mooi werk. Maar het grote verschil met mensen met een beperking is, dat ze zo puur zijn. Je weet wat je aan ze hebt. Dat vind ik een ontzettend mooi aspect aan dit werk.”
“Onze cliënten zijn ook zorgzaam voor elkaar. Pas lag een bewoner in het ziekenhuis, dan vragen ze vaak hoe het gaat. Ze zijn er echt mee bezig.”
“Bijzonder vind ik dat mensen met een beperking elkaar dingen kunnen gunnen. Ze wensen elkaar een prettig weekend als er iemand naar huis gaat, ook al kunnen ze zelf nooit een weekendje naar huis. Dat treft me dan zo. Terwijl ik in de ouderenzorg wel eens onvoldaan naar huis reed, als een dementerende bewoner erg ging schelden op me. Dat is bij Adullam niet zo. Het is altijd goed en gezellig daar. De cliënten hebben interesse in hun medebewoners en de begeleiding. Als ik weer kom werken, dan willen ze weten wat ik bijvoorbeeld de vorige dag heb gegeten, wat ik in mijn vrije weekend heb uitgespookt. Toen ik vertelde dat ik in vaste dienst kwam, waren de reacties hartverwarmend. Een bewoner knuffelde me en zei: ‘Ga je nu nooit meer weg? Dat maakt mijn werk heel mooi.”

Geen knagend gevoel
“Dat ik nu bij een identiteitsgebonden instelling werk, vind ik heel plezierig. Bij seculiere instellingen had ik altijd een knagend gemis als ik een bewoner naar bed bracht met een simpel: ‘Welterusten.’ Kaal voelde dat. Wij maken allemaal een reis naar de eeuwigheid, deze bewoners net zo goed. Wat is het dan mooi om samen met hen de dag af te sluiten. Dat geeft mijn werk meerwaarde.”
“De oprechtheid van deze bewoners raakt me soms. Zij worden veel minder opgeslokt door het leven dan wij. Pas had ik het ergens over met een van hen. Toen zei hij: ‘Nou, dan kun je daar toch voor bidden? Zo simpel was het.”

Tevreden
“Ambities binnen Adullam heb ik nu niet. Het werk is goed zo. Ik merk wel dat Adullam open staat om te horen of ik graag wil doorleren. Mijn teamleider vroeg dat pas al, of ik niveau 4 wilde gaan doen. Maar ik vind het goed zo. Samen met mijn baan als bruiloftsorganisator vind ik dit een prachtige combinatie. Hier heb ik betekenisvol werk. Je kunt mensen met een beperking altijd dingen blijven leren, zoals dat we pas een bewoner zelf uit een glas hebben leren drinken in plaats van met een rietje. Voor ons zijn het kleine dingen, voor hen zijn ze levensveranderend. Het maakt hen gelukkig dat ze zelf iets kunnen. Hun tevredenheid zou ons tot voorbeeld moeten stellen.”
Wil je ook werken bij Adullam? Wil jij een rol spelen in de verzorging en begeleiding van mensen met een beperking? Heb jij aandacht voor de mogelijkheden en het ontplooien van talenten van je medemens? Vind je het belangrijk om identiteitsgebonden zorg te verlenen? Bekijk onze vacatures