“Ik ervaarde hoe mooi het is om met gehandicapten te werken”
Zowel Herber de Jong als Laurens Vermeulen hebben vanaf jonge leeftijd affiniteit met de gehandicaptenzorg. Toch gaat Laurens aan de slag als banketbakker en Herber de Jong als assistent accountant. Waarom zijn zij geswitcht? Zijn ze gelukkiger in hun werk? Jazeker, bevestigen ze beiden. Laurens en Herber werken als begeleider op Maasheim, Herber is ook praktijkopleider van Laurens en eerst verantwoordelijke begeleider (evb’er).

Zeven jaar werkt Herber de Jong als assistent accountant. Dagelijks is hij bezig met cijfers, maar steeds sterker dringt de vraag zich op of hij dit werk wil blijven doen tot aan zijn pensioen. Hij miste de mens achter de cijfers, vertelt hij later. Tijdens een vakantieweek met gehandicapten ervaart hij hoe mooi het is om te werken met deze mensen. “Ze zijn zo puur. Als ik nog iets anders in mijn leven wil leren, dan moet ik het nu doen,” besluit de dan 26-jarige Herber.

Nadat hij een keer heeft meegelopen op Maasheim besluit hij om van baan te veranderen. Herber: “Ik begeleid de mensen met een licht verstandelijke beperking. Het mooiste vind ik om hen vanuit het Adullam Schutse Begeleidings Model (ASBM) te ondersteunen bij hun levensvragen. Er voor hen te zijn in hun worsteling om te accepteren dat ze dingen niet kunnen. Wat ik onze cliënten mee wil geven is, dat ieder mens er toe doet. Samen bouwen we aan hun zelfredzaamheid en zelfacceptatie, zodat ze zicht krijgen op hun mogelijkheden en de onmogelijkheden in hun leven naar de achtergrond raken.”

Boeiend
Laurens komt al vanaf 2-jarige leeftijd regelmatig in aanraking met gehandicapten. “Voor mij zijn gehandicapten heel normaal en tegelijkertijd ook boeiend. Vroeger dacht ik wel eens dat ik de gehandicaptenzorg in wilde, maar ik koos toch voor banketbakker. Dat heb ik zes jaar gedaan en toen stapte ik over naar Adullam.”

“Mijn werk als bakker was leuk, maar wel prestatiegericht. Altijd moeten dingen af. Nu werk ik niet voor mensen maar met mensen. Ik werk relatiegericht. Niet dat dat altijd makkelijker is, hoor. Een relatie opbouwen kost tijd. Maar als je dan samen met de cliënt een succes kunt vieren, dan geeft dat ontzettend veel voldoening. Dan merk je van hoeveel waarde je kunt zijn voor iemand.”

Divers
Laurens: “Het werk is divers. Mijn jongste cliënt is 13, de oudste 43 en de niveaus zijn verschillend. Geen dag is hetzelfde. De ene dag kan ik rustig het programma doorlopen, terwijl ik de andere dag continu aan het peilen ben wat de bewoners op dat moment wel of niet aankunnen en ik mijn programma daar op aanpas.”
“Ik vind gehandicapten bijzonder. De cliënten zijn altijd blij als je komt. Ze geven hun liefde zonder voorbehoud aan elke begeleider.”

“Moeilijk vind ik wel dat je de verantwoordelijkheid draagt voor hun ziel. Veel van onze bewoners kunnen niet bidden. In hun godsdienstbeleving zijn ze afhankelijk van je. De ene keer ben ik me dat sterker bewust dan de andere keer, maar het is er wel.”

Werken-leren
Laurens volgt nog één jaar de reguliere opleiding voor Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg. Hij vindt de combinatie van één dag school en vier dagen werken goed te doen. “Ik begon met 80% werken, nu werk ik fulltime. Mijn werkbegeleider ondersteunt me hierin. Als ik vragen heb over de opdrachten, dan kan ze me altijd verder helpen. Ook werkinhoudelijk heb ik veel aan haar. Ik kan van haar leren.”

Juiste keus
In 2021 werkt Herber al weer vijf jaar bij Adullam. “Een keer is de vraag in me opgekomen of ik de juiste keuze had gemaakt. Maar ik kon toen uit volle overtuiging antwoorden: Ja, ik had de juiste keuze gemaakt. Het is ontzettend mooi om betekenis te geven aan iemands leven. Of dat nu is op de groep of in mijn werk als praktijkopleider.”
Laurens deelt zijn ervaring: “Ik heb mijn oude werk nog geen dag gemist,” vertelt hij.

Begeleiders zijn nodig
Herber: “Ik adviseer iedereen bij wie de vraag leeft of dit werk geschikt is, te onderzoeken of een baan bij Adullam past. Begeleiders met de juiste competenties én die onze identiteit onderschrijven zijn hard nodig. Je kunt zoveel betekenen en toevoegen aan iemands leven. Ook al zie je je inspanningen niet altijd direct terug. Het vereist ook verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen om toch voor een cliënt te blijven zorgen als deze minder vriendelijk is voor je. Ze hebben je zo hard nodig. Twijfel je? Loop een keer mee!”
 
Wil je ook werken bij Adullam? Wil jij een rol spelen in de verzorging en begeleiding van mensen met een beperking? Heb jij aandacht voor de mogelijkheden en het ontplooien van talenten van je medemens? Vind je het belangrijk om identiteitsgebonden zorg te verlenen? Bekijk onze vacatures