“Ik heb lang gedacht dat ik het niet kon”
Gerda Blok-Bosch, moeder van 6 kinderen, wil graag weer iets oppakken wanneer haar kinderen groter worden. Een tijd werkt ze bij ouderen in de huishouding, maar op enig moment wil ze echt iets totaal anders, vertelt deze begeleider in opleiding van wonen Vorstenhof, Kroonheim. Gerda: “Gehandicaptenzorg leek mij mooi werk, maar ik hikte aan tegen de studie. Dat is iets voor jonge meiden zoals mijn dochters, dacht ik. Maar nu ik deze maatwerkopleiding ‘begeleider gehandicaptenzorg’ volg, raad ik het iedereen aan. Anderhalf jaar leren is te overzien. Het is veel, maar niet te moeilijk. Ik ben blij dat ik deze stap heb gezet.” Gerda volgt de opleiding sinds februari 2022, dat is het tweede jaar dat deze studierichting draait.

Begeleiding boeit
Waarom ze graag de gehandicaptenzorg in gaat, is een proces van bewustwording, vertelt Gerda. “Ik realiseerde me dat ik de huishouding een beetje zat werd, dat deed ik thuis ook al. Natuurlijk heb ik me georiënteerd alvorens ik solliciteerde bij Adullam. Ik heb op allerlei sites gekeken maar de filmpjes op de site van Adullam spraken mij bijzonder aan. Ook de meeloopdagen die ze aanbieden zijn echt handig, want hierdoor ontdekte ik dat ik liever aan de kant van de begeleiding bezig ben dan aan de kant van de zorg. Wat ik echt mooi vind is om bewoners te helpen met dingen die ze onvoldoende - of zelfs helemaal niet - kunnen. Hen te stimuleren om zelf te proberen. Daar word ik enthousiast van.” “Aanvankelijk begon ik met werken op een dagbesteding, nu werk ik op een woonvorm met cliënten die veel zelf kunnen. Dat vind ik leuk en dat ligt mij denk ik ook het best.”
 
Veel voor terug
“Ik vind mijn werk bijzonder waardevol. Je krijgt er veel voor terug. De cliënten zijn zo afhankelijk van je, ze schenken je hun vertrouwen. Dat is best bijzonder, als je je realiseert hoeveel verschillende gezichten ze in hun leven zien. Hun situatie is zo anders dan een gezin waarin het aantal opvoeders van kinderen zich doorgaans beperkt tot 2 à 3 vaste gezichten. Toen ik zei dat ik kwam werken, vroegen ze direct:  ‘Blijf je voor vast?’ Ze zijn gefocust op vastigheid. Die stabiliteit probeer ik hen nu – voor zover binnen mijn macht – te geven.” “Wat helpt, is dat je als team rondom een cliënt staat. Ik ben altijd samen met iemand op de groep. Na een dienst evalueren we. Dat vind ik een bijzonder prettige manier van werken. Ook is er een werkbegeleider die voor me klaar staat. Ik krijg alle ondersteuning die ik nodig heb.” “Ik zou iedereen met een diploma willen aanmoedigen om in de gehandicaptenzorg te komen werken. Het is zulk mooi en dankbaar werk. Een fijne bijkomstigheid is dat het lichamelijk minder zwaar is dan de huishouding. Ook als je werkzaam bent in een seculiere instelling, zou ik je willen laten overwegen om de stap te zetten. Ik vind het bijzonder om dingen uit het Woord door te kunnen geven. Ik kan bij Adullam mijn identiteit kwijt. Ik voel me er thuis. En, de oprechtheid van sommige cliënten zet mij geregeld zelf aan het denken.”
 
Positieve sfeer door ASBM
“Adullam heeft de zorg voor cliënten goed voor elkaar, vind ik. We zijn getraind om te werken volgens het ASBM-model. Nu ik dat model heb leren kennen zie ik hoe waardevol het is. In plaats van te kijken naar probleemgedrag, kijken we naar wat de bewoners kunnen. Dat leidt tot een veel positievere sfeer. Ik zie daar ook de baten van bij cliënten.” “Pas zaten we een kerkdienst te beluisteren en een van de bewoners kneep mij geregeld. Vroeger zou ik gezegd hebben: ‘Stop daar eens mee, je mag niet knijpen’. Nu heb ik geleerd om te zeggen: ‘Wat was jij eigenlijk aan het doen? Zullen we daar weer mee verder gaan?’ Je brengt als het ware een bewoner weer terug in waar hij mee bezig was. Dat werkt en je houdt de sfeer goed. Ik ben er erg enthousiast over.”
 
Tijd door de week
“Als je twijfelt, neem eens een keer contact op met iemand van de afdeling Personeelszaken. Ik heb lang gedacht dat ik het niet zou kunnen, maar ik heb er geen spijt van. De opleiding kost tijd, maar echt, het is de moeite waard. Een voordeel is, dat als ik avonddiensten en weekenddiensten draai, ik doordeweeks overdag thuis ben. Dan ben ik alleen want de kinderen zijn op school. Dat is een mooi moment om je opdrachten voor school te doen. Dat gaat mij beter af dan wanneer ik dit in de avonduren zou moeten doen als het thuis ook drukker is. Dan moet je veel discipline hebben.” 
Wil je ook werken bij Adullam? Wil jij een rol spelen in de verzorging en begeleiding van mensen met een beperking? Heb jij aandacht voor de mogelijkheden en het ontplooien van talenten van je medemens? Vind je het belangrijk om identiteitsgebonden zorg te verlenen? Bekijk onze vacatures