“Een fles frisdrank lacht
 niet naar je” 
Na 21 jaar dienst als regio accountmanager – en dat is niet de minste functie – bij een grote frisdrankfabrikant gaat Arjan Muijt zich er een vreemde voelen. Maar van de een op de andere dag overstappen, dat doet hij ook niet. Arjan oriënteert zich grondig en lang op een nieuwe baan die hem meer zingeving biedt.

Uiteindelijk zet hij de weloverwogen stap naar Adullam en heeft hij er op het moment van het interview vier maanden opzitten. Of hij terug wil naar zijn oude job? “Zeker niet,” zegt hij beslist. “Bij mijn vorige werkgever draaide het alleen maar om méér omzet. Het gaf geen voldoening meer. Een fles frisdrank lacht niet naar je en waardeert de aandacht niet die je aan hem besteedt. Ik heb wel eens gezegd: ‘Als ik de commercie zat ben, dan wil ik meer zingeving in mijn werk en ga ik de zorg in. Ook omdat ik een broer met een beperking heb en we van huis uit gastgezin waren voor een gehandicapte jongen. Nu, in mijn nieuwe baan, word ik heel blij als het me lukt om een glimlach op het gezicht van een cliënt te toveren. Een cliënt die lacht omdat ik er voor hem ben.”

Identiteit uitdragen
De tweede reden voor Arjan om de gehandicaptenzorg in te gaan is, dat hij iets van zijn identiteit wil delen. “Ik heb vrijwilligerswerk op een evangelisatiepost gedaan in Tilburg. Ik vond het zo mooi als ik mensen kon wijzen op Iemand die hen kon helpen in hun noden. Nu mag ik dat bij Adullam ook dagelijks doen.”
“Ik krijg dat ook terug van cliënten. Een tijd lang waren er uit nood vrij veel uitzendkrachten. Zij deden hun best om Adullams identiteit uit te dragen. Maar als je niet in onze geloofsleer bent opgevoed, is het bijvoorbeeld lastig om een gesprek over de preek te voeren. En toen ik een keer een cliënt voorstelde om ook nog een psalm te zingen bij de dagafsluiting, toen zuchtte hij en zei: ‘Dit heb ik soms gemist,’ vertelt Arjan en hij vervolgt: “Ik krijg daar zoveel spirit en energie van. Wat er dan daarna nog gebeurt aan eventueel ongewenst gedrag, dat geeft dan niet meer.”
 
Na een meeloopdienst wist ik: Adullam wordt het
Was het direct een uitgemaakte zaak dat het Adullam zou worden? Nee, helemaal niet. “Een verhaal in de Gezinsgids van een zij-instromer bij Adullam triggerde mij. Dit was waar ik naar op zoek was! Toen ben ik me gaan oriënteren. Ik heb ook in het onderwijs gekeken, maar dat viel al snel af. Ik heb meeloopdiensten gedaan bij twee andere christelijke instellingen voor (gehandicapten)zorg. Toen ik het verhaal van de zij-instromer bij Adullam een tweede keer las, dacht ik: ’Hier ga ik praten. Een meeloopdienst in Puttershoek beviel zo goed dat ik nergens anders meer wilde meelopen.”
 
Financiële brug
“In salaris zou ik teruggaan, want ik verdiende goed bij mijn vorige werkgever. Ik moest daar even over nadenken, want we hebben zeven kinderen. Het werd een gebedszaak. Ik kreeg te zien, dat als de HEERE wegen naar Adullam opende, zou hij dan niet verder zorgen? Die beantwoording kwam, want Adullam kwam met een voorstel dat ik als teamleider zou gaan werken. Hierdoor werd het financiële gat grotendeels gedicht. Ja, ik heb wel wat luxe opgegeven. Maar dat valt in het niet bij als je een cliënt het gewone leven kunt laten ervaren en je je geloofsbeleving invulling kunt geven.”
 
Te overzien
“Wel vroeg ik me af of een opleiding me zou lukken na 25 jaar. Maar ik heb altijd veel nevenfuncties gehad naast mijn baan. Ik was betrokken bij jeugdvereniging, bij een koor, de evangelisatiepost, zodoende had ik goed leren plannen en structuur in mijn bezigheden leren aanbrengen. Dat hielp. Ik kan de opleiding (Begeleider Gehandicaptenzorg niveau 4 aan het Hoornbeeck College, red.) overzien en het gaat me makkelijk af.”
 
Adullam is zeer professioneel
“In de week dat ik werd aangenomen bij Adullam, werd ik ook bij de twee andere instellingen waar ik had meegelopen, aangenomen. ‘Zo,’ zei een vriend, ‘dat wordt nog een lastige keus voor je.’ Maar ik vond het helemaal niet lastig. Het moest Adullam worden.” “Ik ben de professionaliteit van een Amerikaans bedrijf gewend. Nou, Adullam doet er niet voor onder, ik vond Adullam direct al professioneel. Als ik kijk naar hoe het online leren en alle softwaresystemen zijn geregeld bijvoorbeeld. Maar ook hoe keurig netjes de uitgewerkte salarisstrook eruit zag zodat ik van te voren kon zien hoeveel ik ging verdienen. Adullam behoort tot de top van instellingen in de gehandicaptenzorg.” “Voor dat ik aangenomen werd, heb ik vier gesprekken gehad, zo grondig gaan ze te werk. Ik mag nu een half jaar meelopen met een teamleider. Die investering in mij, dat zegt iets over de professionaliteit van Adullam.” “Het ASBM-model wordt niet behandeld als ‘slechts’ een begeleidingsmethodiek, maar het is verweven in de totale organisatie, tot aan de Raad van Bestuur toe. Hierdoor draagt iedereen Adullams zorgvisie uit. Om op zo’n plek er te zijn voor cliënten die het moeilijk hebben, dat is het mooiste wat er is. Ik raad het je aan.”
Wil je ook werken bij Adullam? Wil jij een rol spelen in de verzorging en begeleiding van mensen met een beperking? Heb jij aandacht voor de mogelijkheden en het ontplooien van talenten van je medemens? Vind je het belangrijk om identiteitsgebonden zorg te verlenen? Bekijk onze vacatures