“Met de juiste ondersteuning hebben cliënten zoveel mogelijkheden”

“Ik wilde altijd nog in de gehandicaptenzorg werken, maar niet voor meerdere instellingen tegelijk. Toen ik de vacature voor orthopedagoog zag, besloot ik te solliciteren bij Adullam. Inmiddels werk ik hier met veel plezier. Ik ondervind de meerwaarde die een vast dienstverband met zich meebrengt,” vertelt Arianne Plambeck, orthopedagoog.

Arianne heeft er tot aan de dag van vandaag geen spijt van dat ze het onderwijs heeft verlaten. “Mensen met een beperking zijn puur. Wat ze op hun hart hebben, dat hoor je.” “Wat ik ook ontzettend mooi vind, is dat ze zo laagdrempelig zijn om contact mee te maken. Ondanks hun beperkingen staan ze onbevangen in het leven. Ze leven soms zo duidelijk in vertrouwen en afhankelijkheid van de HEERE. Onze cliënten houden ons een spiegel voor. Je kunt zo maar in de wandelgangen ineens een gesprek hebben over wie de HEERE voor hen is.”

Kleine stapjes
“Mijn baan is anders dan in het onderwijs. Het onderwijs is prestatiegericht. Onze zorg is ook gericht op ontwikkeling, maar het is afgestemd op individuele behoeften. En als het vandaag niet lukt, dan proberen we het morgen weer. Met de juiste zorg en ondersteuning hebben deze beperkte mensen zoveel mogelijkheden. Ze willen graag gezien worden en iets betekenen voor anderen. Dan glunderen ze van oor tot oor.”

Vaste aanstelling
In vaste dienst kan Arianne zich volledig op Adullam richten. Dat bevalt goed, vertelt de orthopedagoog: “Ik hoef mijn aandacht niet te verdelen. En ik word volledig gefaciliteerd zodat ik zo goed mogelijk mijn werk kan doen.” “Adullam is een waardengedreven organisatie met een duidelijke zorgvisie, verwoord in het Adullam Schutse Begeleidings Model (ASBM). Omdat ik deel uit maak van de organisatie, weet ik me nauw verbonden aan onze gezamenlijke visie. Als team van orthopedagogen werken we allen vanuit dezelfde gezamenlijke waarden. Dit komt de professionaliteit van onze zorg ten goede. Cliënten zullen dit gaan merken.” “Heeft een cliënt moeilijk verstaanbaar gedrag, dan kunnen we dat prioriteit geven. Binnen het team is er altijd wel iemand beschikbaar om direct op terug te kunnen vallen. Dan helpen we begeleiders om dat gedrag te kunnen verstaan of om op een andere manier naar een situatie te kunnen kijken. Zo kunnen we onze waarde van ‘de nabije ander’ altijd borgen.”

Essentieel onderdeel
Orthopedagogen staan dicht bij cliënten en hun ouders. “Ik ben behandelaar van de cliënten en indirect bezig om hen het gewone leven te laten ervaren. Ouders van cliënten zien het belang hiervan in. Daarom is het extra fijn dat we als orthopedagogen in vaste dienst zijn, met alle waardering overigens voor ingehuurde professionals die ook uitstekende zorg verlenen. Ik denk dat een eigen team van orthopedagogen nóg meer een stap voorwaarts is om de zorg voor onze cliënten te verbeteren.”

Speciaal
“Ik vind het bijzonder om cliënten in hun ontwikkeling te mogen begeleiden, in nauw samenspel met de begeleiders. Zonder hen zou ik dat niet kunnen doen. Door de nabije ander te zijn gaan cliënten op je vertrouwen en kun je hen helpen bij dingen die ze moeilijk vinden.” “Ik denk aan een cliënt die een busrit spannend vond omdat ze het niet overzag. Dat escaleerde als ze uit de bus kwam. Nu gaan we haar bij de bus ophalen. Het mooie is, dat ze het zelf ook doorheeft. Pas zei ze: “Ik blijf even wachten totdat iedereen uit de bus is. Dan pas ga ik. Zo maak je verschil voor iemand, mooi he.”

Uitdagend
“Mijn baan bij Adullam is boeiend en afwisselend. Ik kom alle soorten zorg tegen. Lichamelijk zorg, psychiatrische zorg, maar net zo goed geriatrische zorg bij ouder worden cliënten. Er is een vakgroep van orthopedagogen waarbinnen we overleg voeren. En ik werk op alle lagen in de organisatie; met cliënten, teamleiders, locatiemanagers en wettelijk vertegenwoordigers.” “Kortom, een baan bij Adullam is echt de moeite waard. Adullam is een professionele instelling. Het is goed georganiseerd, alleen al als je kijkt naar de processen en interne systemen. Er is een digitale leeromgeving met opleidingen en trainingen. Er zijn doorgroeimogelijkheden. Ik kan dus ook nog wel even vooruit.”


Bouw jij mee aan onze vakgroep orthopedagogen? Wij zoeken nog een orthopedagoog. Kijk op www.adullamzorg.nl/werken of stuur je cv naar hr@adullamzorg.nl.

Wil je ook werken bij Adullam? Wil jij een rol spelen in de verzorging en begeleiding van mensen met een beperking? Heb jij aandacht voor de mogelijkheden en het ontplooien van talenten van je medemens? Vind je het belangrijk om identiteitsgebonden zorg te verlenen? Bekijk onze vacatures