“Ik zou nooit meer terug willen”
Door een samenloop van omstandigheden besluit Corné van Kralingen (25) om te solliciteren bij Adullam. Als begeleider op een intensieve zorggroep bij een seculiere instelling voor gehandicaptenzorg krijgt hij te maken met een wijzigende zorgvisie en interne wisselingen. Hier voelt hij zich niet comfortabel bij. Als een collega naar Adullam overstapt en enthousiast is, solliciteert Corné ook en wordt hij aangenomen. Nu, een jaar later, zegt hij dat hij nooit meer terug wil. Waarom niet? “Het hoge niveau van zorg. En daardoor de rust onder de cliënten,” legt hij uit.

“Het ASBM-model, een afgeleide van het Triple-C model dat in de gehandicaptenzorg leidend is, ligt bij Adullam op een heel hoog niveau. Voorheen geloofde ik niet zo in Triple C omdat iedereen maar wat deed en ik geen vooruitgang zag bij mijn vorige cliënten. Adullam liet vrij snel zien dat ASBM wel goed werkt.  Op mijn groep van cliënten met zeer complexe gedragsproblematiek, het VIC Workhome, vind ik de bewoners rustig. Ja, er is wel eens een escalatie. Maar vooralsnog zijn dit uitzonderingen.”

Sterke, hechte teams
“Dat onze bewoners goed in hun vel zitten, heeft ook te maken met het feit dat we sterke, hechte teams vormen. Het maakt voor de cliënten niet uit of ik met hen werk of andere collega’s. We hebben duidelijke afspraken onderling. Onze bewoners weten dat, wanneer ze iets vragen, ze bij ieder van ons hetzelfde antwoord zullen krijgen. Dat geeft zoveel rust. Juist dat hebben deze mensen nodig.”

Mag ik overstappen?
Ook het werken in een reformatorische instelling bevalt Corné goed. “Eerst vond ik het moeilijk of ik als christen mijn vorige werkgever mocht verlaten. Maar Adullam is er niet voor niets. Het is bijzonder dat er een instelling is voor mensen met een beperking waar zorg wordt verleend vanuit Gods Woord. Uiteindelijk hebben ook onze bewoners een ziel voor de eeuwigheid. Nu mag ik hen daar op wijzen. Ook dat is waardevol.”

“Dat was eerst wel wennen. Het zat niet echt in mijn systeem om op mijn werk met cliënten te bidden. Maar ik vind het mooi om samen met hen de dag te beginnen met gebed, te bidden en te danken voor het eten en gesprekken te voeren over geestelijke zaken.”

Hout kloven
“Wat het werk leuk maakt bij Adullam is, dat het hier zo goed voor elkaar is. Voor cliënten is er uitdagend werk te doen. Ze worden hier niet met een doos strijkkralen in een hoek gezet om kralen op kleur te sorteren, die vervolgens aan het eind van de dag weer bij elkaar worden gegooid. Nee, vier dagen per week kloven we ’s middags hout met elkaar. We schillen ’s morgens fruit, groenten en aardappels. Daarnaast maken we aanmaakhoutjes en sorteren we schroeven voor een bedrijf. Dat is toch veel zingevender.”

“Vanuit het ASBM-model kijken we als begeleiders waar een cliënt behoefte aan heeft. Hierdoor is ons werk als begeleider ook veel boeiender. Wat is er nu mooier, dan dat je een cliënt een waardevolle dag kunt bieden? Je gunt een bewoner een zo normaal mogelijk leven, net zoals ieder ander. Je gaat ze toch niet met plastic bestek laten eten omdat ze ermee kunnen gaan gooien? Als het me lukt dat cliënten verkeerd gedrag laten of weer dingen oppakken, dan geeft mij dat veel voldoening.”

Zorg met pit
Het zorgen zit er bij Corné van jongs af aan al in, legt hij uit. “Ik heb verpleegkunde gestudeerd. Tijdens stages zag ik wel eens deze intensieve zorg voorbij komen. Het trok me toen al om deze mensen, die het zo ontzettend moeilijk kunnen hebben, te helpen. Hen de veiligheid te bieden die ze nodig hebben. Om, ook al dreigen ze weg te lopen, toch te blijven staan en de nabije ander te blijven. Na anderhalf jaar in de ouderenzorg, wist ik het zeker: ik wil wel in de zorg werken, maar dan wel met wat meer pit. Op een VIC Workhome is de zorg pittig genoeg,” grijnst hij.

Ambities kenbaar maken
Ook het personeelsbeleid is goed op orde, vindt Corné. “Ik word goed begeleid door mijn teamleider en mijn collega’s. Aan het eind van elke dienst hebben we een vijftien minuten feedback gesprek. Dan bekijken we met elkaar wat goed ging en wat beter had gekund. Zo leer je kritisch naar je eigen gedrag te kijken, want dat is van invloed op dat van de cliënt. Hierdoor kun je je manier van begeleiding aanpassen. Zo groeien we samen als team.”

“Adullam biedt mij de ruimte om mijn ambities kenbaar te maken. Ook al is er niet direct een oplossing voor handen, ze staan wel open om te weten wat je wilt. Pas gaf aan dat ik wel wat meer uitdaging kon gebruiken naast mijn uren op de groep. Nu begeleid ik een student en neem ik deel aan een aantal commissies. Ik zou graag doorgroeien naar een leidinggevende functie. Maar voor nu pas op de plaats en eerst maar eens zorgen dat ik een goede begeleider word. Ik heb er alle vertrouwen in dat er dan ook naar passende mogelijkheden gezocht zal worden.”
Wil je ook werken bij Adullam? Wil jij een rol spelen in de verzorging en begeleiding van mensen met een beperking? Heb jij aandacht voor de mogelijkheden en het ontplooien van talenten van je medemens? Vind je het belangrijk om identiteitsgebonden zorg te verlenen? Bekijk onze vacatures