Van automonteur naar begeleider

Van automonteur naar begeleider

Geplaatst op 03-01-2017 in: Algemeen, Media

Na 16,5 jaar als automonteur gewerkt te hebben, ging het roer om. Inmiddels werkt Wim van Leeuwen (40) alweer zeven jaar bij Adullam. Vol trots vertelt hij over ‘zijn’ jongens, de bakkerijgroep op locatie Maasheim in Puttershoek. De groep van negen cliënten bestaat overwegend uit dames. Lachend: „Jongens uit andere groepen zoeken me vaak op voor een babbeltje. Mannen onder elkaar, hè.”

Van automonteur naar begeleider, het was een hele carrièreswitch. Maar Wim van Leeuwen zou het zo weer doen, vertelt hij enthousiast. „Ik had die stap eerder moeten zetten, maar het loopt zoals het loopt.” Een fusie van het bedrijf waar hij werkte was het laatste duwtje in de rug. „Nu moest ik wel, vond ik. Al vaker had ik erover nagedacht om de studie Sociaal Agogisch Werk te doen, maar je geeft toch niet snel je veilige werkomgeving op om na twintig jaar weer in de schoolbanken te zitten.”
Bovendien leek het Wim moeilijk om weer in de boeken te duiken. Niets bleek minder waar. „Ik moest er natuurlijk wel aan trekken, maar ik bewaar plezierige herinneringen aan de achterliggende jaren. Als zogenoemde zij-instromer zat ik in een klas met mensen die ook omschoolden. Dan zit je opeens naast iemand uit de horeca of een keukenverkoper. Ja, dat was gewoon heel leuk.” Inmiddels heeft Wim niveau 3 en 4 van de opleiding –in een leerwerktraject– afgerond.

Mooie momenten

Dagelijks is Wim samen met zijn groep verantwoordelijk voor het klaarmaken van bestellingen voor klanten van de eigen bakkerij. Broodjes, taarten en sinds kort ook zelfgemaakte chocolade, de bakkerij heeft inmiddels een „breed klantenbestand”. Niet zonder trots vertelt Wim: „De deelnemers maken inmiddels alles zelf hoor! Ik lees ’s morgens wel de bestelling voor, maar daarna krijgen de deelnemers vrije keuze in wat ze willen doen. Als je ziet wat we met hen in die zeven jaar bereikt hebben, echt fantastisch!”

"We hebben in de bakkerij prachtige dingen bereikt met onze deelnemers"

Het is Wim echter niet om het werk alleen te doen. Wanneer hij praat over de band met ‘zijn’ deelnemers en de persoonlijke gesprekken die daarbij horen, valt hij even stil. „Je kent ze door en door, dat maakt het zo fijn. Je ziet bij binnenkomst direct of het nodig is om even met iemand apart te gaan zitten.”
Hij kijkt naar buiten en zegt dan: „Je maakt samen mooie en verdrietige dingen mee. Een overlijden, een ziekenhuisopname. De gesprekken die je naar aanleiding daarvan met elkaar hebt, doen me vaak versteld staan. Dan besef je de waarde van het werken in een identiteitsgebonden instelling extra. Zeker bij zoiets ingrijpends als een overlijden is het belangrijk dat je de tijd neemt om iedereen zijn zegje te laten doen. Ja, dan blijven die bestellingen liggen, maar zo’n enkele keer moet dat kunnen. Daar hebben klanten ook begrip voor.”

De tuin in

Als mannelijke begeleider heeft hij bij de jongens een streepje voor, merkt Wim. Glimlachend: „Nou ja, er komen vaker jongens dan meiden uit andere groepen even  langs voor een praatje. Mannen onder elkaar, hè?” Dan serieus: „Ik denk dat het echt belangrijk is dat er mannen in de zorg werken. Zo ga ik ook twee keer in de maand op woensdag met de tuingroep buiten het dagactiviteitencentrum aan de slag. De ene woensdag houden we de tuin bij op een basisschool in Maasdam, de andere woensdag onderhouden we de tuin van de kerk van de gereformeerde gemeente Rotterdam-Zuidwijk. Dan hebben de jongens het reuze naar hun zin, hoor!”

Ik denk dat het echt belangrijk is dat er mannen in de zorg werken

Door middel van pictogrammen leert Wim de deelnemers hun taken bij deze onderneming. „Eén van de jongens legt standaard de harken klaar, een ander laadt de bus in. Binnen no-time staan we dan in Rotterdam. Na afloop eten we daar ons boterhammetje en regelt de koster chocolademelk. Prachtig toch?”

Plezier

Andere automonteurs, vissers of verkopers die nadenken over de switch die hij maakte, raadt Wim aan om de stap te wagen. En eenmaal met het diploma op zak is er voor leergierige switchers nog genoeg te ondernemen. Wim: „Binnen Adullam kun je als je wilt ieder jaar aangeven welke cursussen of opleidingen je wilt doen. Een collega heeft pas bijvoorbeeld extern een cursus over autisme gevolgd. En intern wordt er natuurlijk ook veel geprofessionaliseerd. Denk alleen al aan onze nieuwe begeleidingsmethodiek, het Adullam-Schutse-BegeleidingsModel (ASBM), die vorig jaar is geïntroduceerd.”

Automonteurs, vissers of verkopers waag ook de stap en wordt begeleider!

Met één oog kijkt Wim tijdens het gesprek naar deelnemer Johan die minutieus chocolade afweegt in de chocolaterie. „Maar uiteindelijk begint het natuurlijk met plezier, hè. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk en ben altijd weer blij als de deelnemers binnenkomen. Daar kan toch niets tegenop?”

Dit artikel is geschreven voor de wervingsactie 'mooi werk'. Lees op deze pagina meer.

Tekst: Beppie van de Beek-Pellegrom
Foto: Pim van de Beek

 Deel dit nieuws via LinkedIn
Volg ons op Linkedin
 Deel dit nieuws via Whatsapp
Om u beter van dienst te zijn, maakt adullamzorg.nl gebruik van cookies » Meer informatie