Nieuwbouw Zuiderheim na de zomer van start

Nieuwbouw Zuiderheim na de zomer van start

Geplaatst op 01-07-2015 in: Algemeen

Na een lange voorbereiding gaat D.V. na de zomer in Puttershoek de bouw van het nieuwe Zuiderheim van start. Logeerhuis De Mantelienge, dat nu in Ouddorp is gevestigd, maakt onderdeel uit van het project. De exploitatie van het nieuwe Zuiderheim wordt gedeeltelijk gefinancierd door sponsoring. “Met elkaar kijken we uit naar een nieuw gebouw. We zijn er hard aan toe. Op dit moment wonen we in een verzorgingshuis dat verouderd is. De uitstraling van het gebouw, het interieur en de woonruimte zijn zeker niet optimaal. Zowel voor bewoners als medewerkers is het echt behelpen.” Mevrouw L.C.E. Kievit-Holleman, locatiecoördinator van Zuiderheim, laat er geen twijfel over bestaan: alle betrokkenen zijn blij met de nieuwbouw die - als de vergunningverlening voorspoedig verloopt - over enkele maanden van start gaat. “De bestaande ruimten zijn in 2010 verbouwd. Toen was het de bedoeling dat we er nog twee jaar zouden wonen. Met dat uitgangspunt zijn destijds keuzes gemaakt. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en maken we nog steeds gebruik van hetzelfde gebouw.” 

“Met elkaar kijken we uit naar een nieuw gebouw. We zijn er hard aan toe.”

Realisatie van 42 zorgplaatsen

Regiomanager N.B. van Stam benadrukt dat Adullam al jaren bezig is met het project. “Het eerste Programma van Eisen dateert al van 2009; sterker nog: in 2006 dachten we al na over nieuwbouw. Dit soort processen vergt nu eenmaal veel tijd. Je moet op zoek naar een locatie, provincie en gemeente moeten akkoord gaan en daar komt bij dat we worden geconfronteerd met forse bezuinigingen in de zorg.” Het plaatste de beleidsbepalers bij Adullam voor de nodige dilemma’s. “We hebben nooit overwogen de plannen te schrappen. Wel hebben we gekeken naar een kleinschaliger aanpak.” Uiteindelijk bleek dat geen optie. Van Stam: “De behoefte aan zorgplaatsen is groot, de nood bij de ouders is hoog. Sommigen wachten al jaren. Vandaar dat we hebben gekeken naar de mogelijkheid om via extra fondsenwerving onze oorspronkelijke plannen toch te realiseren. De resultaten waren zo positief, dat dat ons vertrouwen gaf om toch te kiezen voor de realisatie van het aanvankelijke aantal van 42 zorgplaatsen.” 

Fors exploitatietekort

De financiële ‘zorgen’ spitsen zich niet zozeer toe op de nieuwbouw, maar op de exploitatie als het gebouw eenmaal staat. “Probleem is dat de overheid maar 16 instellingsplaatsen bekostigt, terwijl we in Zuiderheim - gelet op de wachtlijsten - in totaal 42 zorgplaatsen willen realiseren. De resterende plaatsen moeten daarom bekostigd worden door Persoonsgebonden Budget (PGB), wat gemiddeld minder geld opbrengt. Dat zorgt voor tekorten. Gedeeltelijk worden die gedekt door Stichting Steun Adullam. Voor het restant van het geld hebben we besloten de lokale kerken te benaderen”, legt Jan van Velthuizen - bij Adullam verantwoordelijk voor communicatie en fondsenwerving - uit. In totaal gaat het om een tekort van ruim 113.000 euro per jaar. “Om tegemoet te komen aan de nood van de ouders en de behoefte van de zorgvragers, verlenen we zorg aan zoveel mogelijk bewoners. Om dat verantwoord te doen, zoeken we sponsors voor vijf jaar. Vandaar dat we de kerken hebben gevraagd of ze voor die periode garant willen staan voor één of meer plaatsen.” 

Financiële steun hartverwarmend

Volgens Jan heeft de overgrote meerderheid van de aangeschreven diaconieën positief gereageerd. “Niet iedereen kan hetzelfde bijdragen, maar men voelt de nood. Men wil écht helpen. We krijgen toezeggingen voor één of meerdere jaren, er worden extra collectes gehouden en er komen giften binnen. Het ziet er positief uit. Op dit moment is zo’n veertig procent van het benodigde geld toegezegd. Daar zijn we heel blij mee.” De steun van de achterban heeft Adullam de overtuiging gegeven dat het verantwoord is de plannen voor een nieuw Zuiderheim ongewijzigd uit te voeren. Jan: “De steun van kerken en achterban is hartverwarmend. Het lijkt op de manier waarop Adullam dertig jaar geleden is begonnen.”

“Men voelt de nood. Men wil écht helpen”

Eigen appartement

In dat nieuwe Zuiderheim wordt straks ook onderdak geboden aan logés die nu gebruikmaken van logeerhuis De Mantelienge in Ouddorp, dat vervolgens wordt opgeheven. “We zijn blij dat het zorgaanbod ook voor deze zorgvragers blijft gewaarborgd”, zegt Van Stam. De regiomanager én mevrouw Kievit zijn enthousiast over de plannen voor het nieuwe Zuiderheim, dat pal naast DAC Waardheim gebouwd wordt. “De nieuwbouw voldoet aan de eisen van deze tijd. Bovendien krijgt het gebouw een uitstraling die aansluit bij de ASBM-gedachte, waarbij wordt uitgegaan van ‘het gewone leven’. In de praktijk betekent dit dat het gebouw niet massief wordt, maar veel weg heeft van een rijtjeshuis. Alle zorgvragers wonen straks in een eigen appartementje - met keuken en sanitair - en er komen eigen groepsingangen. Daarnaast krijgt iedere afdeling een gezamenlijke woonkamer met keuken, zodat het ook mogelijk is om samen met de bewoners op de groep te koken. Bovendien kunnen zorgvragers straks wandelend naar hun werk. Voor iedereen gaat er veel veranderen en dat is best spannend. De bewoners krijgen andere medebewoners en ook voor de medewerkers zal het aanpassen zijn. Na de zomer hopen we met de bouw te starten. De bouwtijd vergt ongeveer een jaar. Het duurt nog even, maar we kijken er reikhalzend naar uit om het nieuwe gebouw straks in gebruik te nemen.”

Tekst: A.IJ. Bijl

 Deel dit nieuws via LinkedIn
Volg ons op Linkedin
 Deel dit nieuws via Whatsapp
Om u beter van dienst te zijn, maakt adullamzorg.nl gebruik van cookies » Meer informatie