"Ben jij geen schoolbanktype? Kom leren en werken bij Adullam!"


“Mensen met een beperking? Daar had ik nooit aan gedacht. Ik wilde ambulancebroeder worden dus ik dacht: Ik doe alleen die stage en dan ben ik weer weg,” vertelt Ricco van de Steeg. Maar de stage verandert zijn leven. Binnenkort hoopt Ricco zijn mbo-opleiding Maatschappelijke Zorg aan het Hoornbeeck College af te ronden en in vaste dienst bij Adullam te gaan op de woongroep De Vorstenhof in Uddel. Dit is het verhaal van een boerenzoon, die wel wil leren maar niet echt een schoolbanktype is, zoals hij zelf zegt. In het Gildeleren vindt hij een mix van werken en leren die perfect bij hem past. Hoe komt Ricco zo?

Leuk vinden
Als Ricco tijdens zijn opleiding stages moet lopen, belandt hij een keer bij een instelling voor mensen met een beperking – niet Adullam - omdat het er nu eenmaal bij hoort. “De eerste weken vond ik moeilijk. Ik liep stage op een lvb-groep, dat zijn mensen met een lichte beperking. Zij hebben een hoog niveau en ik vond het lastig om hen te begeleiden en de juiste houding te vinden. Maar ik begon mijn werk leuk te vinden. Ik wilde niet meer weg!”

Geen schoolbankentype
Ricco kiest voor Gildeleren, waarbij hij een jaar stage loopt bij Adullam en leert op locatie. “Al die opdrachten die je op school moet doen, dat is niet echt mijn ding. Ik ben liever aan het werk. Nu heb ik veel minder stress. Ik heb zin om in vaste dienst te gaan. In deze zorg wil ik werken. En, Adullam is een professionele organisatie die werkt vanuit een zorgvisie, dat is goed voor de cliënten en de medewerkers.” “Ik word als stagiair echt als een collega gezien. Ik word betrokken bij cliëntbesprekingen, teamoverleg, trainingen zoals bhv, dat valt me op. Dat vind ik leuk. Er is een open, positieve sfeer onderling. Dat bleek ook uit het medewerker tevredenheidsonderzoek (MTO) dat onlangs is gedaan. De inhoud van het werk, de trainings- en opleidingsmogelijkheden en de werksfeer/collega’s worden goed gewaardeerd.”

Groen
Dagactiviteiten De Essen kent verschillende werkgroepen, waaronder de Buitenhofgroep waar Ricco deel van uit maakt. Dit team bestaat uit echte buitenwerkers. Hout kloven, groen onderhoud, dierenverzorging, met deze ‘groene mannen’ trekt Ricco de hele dag op. “Een cliënt durfde eerst de kippenschuur niet in. Nu is hij zo ver dat hij zelfs kippen een zetje geeft als ze ergens af moeten. Dat is mooi om te zien. Ik leg geen enkele druk op hen. Dan komt het vanzelf wel.”

Mooi werk
“Ik vind het mooi om mensen met een beperking te begeleiden. Hun leven en hun manier van denken is soms minder ingewikkeld dan dat van ons. Daar ligt ook weer hun kracht.” “Je kunt echt iets betekenen voor iemand. Deze mensen hebben nabijheid nodig, maar ook veiligheid. En, ook een flinke dosis nuchterheid. Soms lijkt een situatie te escaleren met een cliënt. Ik probeer daar nuchter en kalm op te reageren. Mijn houding is bepalend voor de andere cliënten. Dat heb ik wel geleerd ja.”

Lastig
“Het is mooi om mensen met een beperking een tweede thuis te bieden en een verantwoordelijke rol op me te nemen. Maar, dan ben je ook aanspreekpunt voor hun levensvragen. Dat vind ik lastig. Als wij het niet weten, dan mogen we het ook vragen aan Hem. Dat houd ik cliënten ook altijd voor.” “We leven in afhankelijkheid van de Heere. Dit is ook verwoord in onze waarden van waaruit we werken bij Adullam. Wij doen ons werk en hierbij hebben we een zegen nodig. Dat geldt ook voor de cliënten. Wij moeten elkaar opdragen in het gebed.”


 Deel dit nieuws via LinkedIn
Volg ons op Linkedin
 Deel dit nieuws via Whatsapp
Om u beter van dienst te zijn, maakt adullamzorg.nl gebruik van cookies » Meer informatie